Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ντόπινγκ – Η μάστιγα του πρωτ-αθλητισμού

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ορίζει το ντόπινγκ ως “τη χρήση από τον αθλητή ή τη χορήγηση προς αυτόν από άλλους ουσιών ξένες προς τον ανθρώπινο οργανισμό ή φυσιολογικών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα από το κανονικό ή προϊόντων με σκοπό την τεχνητή και παράνομη βελτίωση των επιδόσεων του”. Το ντόπινγκ ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια του παγκόσμιου αθλητισμού και γεννήθηκε από την ανάγκη να ξεχωρίσει ο ένας αθλητής από τον άλλο. Μονό που τότε τα “αναβολικά” ήταν περισσότερο φυσικά και ακίνδυνα προϊόντα. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, όλα αυτά έχουν αλλάξει, η ιατρική έχει κάνει άλματα προόδου και το έπαθλο δεν είναι απλά ένα κλαδί ελιάς.

Ερασιτεχνικά μπορούμε όλοι να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό, σε οποιαδήποτε μορφή του. Σε επαγγελματικό επίπεδο, μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ταλέντο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Πρωταθλητισμό όμως θα κάνουν λίγοι και ακόμη πιο λίγοι είναι αυτοί που θα γίνουν κορυφαίοι και “παγκόσμιοι αστέρες”, αυτοί που πέρα από το ταλέντο, έχουν ιατρική και οικονομική βοήθεια. Τα χρήματα που αποφέρουν οι επιδόσεις ενός αθλητή, τόσο στον ίδιο όσο και στις εταιρείες που τον υποστηρίζουν, είναι το μεγάλο δέλεαρ και τον υποχρεώνουν να συμμετέχει σε περισσότερους αγώνες και να επιδιώκει ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Ο αθλητής για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το ανταγωνισμό, ο οποίος παύει πλέον να είναι υγιής ανταγωνισμός, μοιραία καταφεύγει σε απαγορευμένες ουσίες, είτε εις γνώση του είτε εν αγνοία του.

Αν κάποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι οι νίκες, τα μετάλλια, τα λεφτά και η δόξα είναι η “θετική” πλευρά του ντόπινγκ, καλό είναι να γνωρίζει και την αρνητική πλευρά που είναι πολύ πιο αληθινή και κάποιες φορές μακάβρια. Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό είναι τρεις: 1) Τα στεροειδή αναβολικά, τα οποία αυξάνουν τον όγκο και την δύναμη των μυών ενώ μειώνουν την κούραση. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αγωνίσματα δύναμης γι’αυτό και έχουν συνδεθεί με την άρση βαρών. Προκαλούν αλλαγές στην εμφάνιση αλλά και στην λειτουργικότητα ακόμα και στείρωση τόσο στον άνδρα όσο και στην γυναίκα. Επίσης, επιβαρύνουν το συκώτι, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, επιθετικότητα και ψύχωση. 2) Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη χρησιμοποιείται σε αθλήματα αντοχής όπως η κολύμβηση και η κωπηλασία. Δεν προκαλεί αλλαγές στη γυναίκα όπως τα στεροειδή αναβολικά ενώ ανιχνεύεται δύσκολα. Προκαλεί όμως υπέρταση, σάκχαρο, αυξάνει τον κίνδυνο για ογκογένεση και σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια ενώ σε νεαρές ηλικίες προκαλεί ανωμαλίες στην ανάπτυξη. 3) Ερυθροποιητίνη. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ντόπινγκ με μετάγγιση αίματος από τον ίδιο τον αθλητή και τη χορήγηση ερυθροποιητίνης, μιας ουσίας που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου σε κάθε ιστό και όργανο. Αυτή η μορφή ντόπινγκ μπορεί και να αποβεί μοιραία για τον αθλητή και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι αθλητισμός δε σημαίνει ντόπινγκ ούτε θα πρέπει να σταματήσουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά, να επισκέπτονται το χώρο προπόνησης τους, να ενδιαφέρονται για την πρόοδο τους και να μοιράζονται με τους προπονητές τους τις όποιες ανησυχίες τους. Όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε μια υγιή συνείδηση στους νέους αθλητές που θα στηρίζεται στο αθλητικό πρότυπο και στα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας έτσι ώστε να απαλλαγεί ο αθλητισμός και η ανθρωπότητα από τη μάστιγα του ντόπινγκ.
PhysioSport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ