Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η εφαρμογή του βελονισμού σε μυοσκελετικές παθήσεις

Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια μέθοδος της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Συμφώνα με τη θεωρία σε κανονικές συνθήκες ο ανθρώπινος οργανισμός και οι λειτουργιές του βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία και στο σώμα υπάρχει μια συνεχής ροή ενέργειας. Η ροή αυτή μπορεί να επηρεαστεί από ένα τραυματισμό, μια ασθένεια, μια μόλυνση ή μια συναισθηματική διαταραχή και η ισορροπία του οργανισμού να διαταραχτεί. Ο βελονισμός προκαλεί τον ερεθισμό συγκεκριμένων σημείων στο ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κανονικής ροής ενέργειας και την έκκριση χημικών ουσιών από το ίδιο το σώμα που καταπολεμούν την αιτία και βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να επιστρέψει στην απόλυτη ισορροπία.

Η σύγχρονη και επιστημονική προσέγγιση του βελονισμού αναφέρει τους παρακάτω μηχανισμούς δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό:
1.Αυξάνει την τοπική κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει την επούλωση της περιοχής
2.Μειώνει τον πόνο τοπικά όπου εισέρχονται οι βελόνες
3.Ανακουφίζει τον πόνο σε όλο το σώμα
4.Έχει ηρεμιστική δράση και προκαλεί ένα αίσθημα ευεξίας

Ο βελονισμός δεν αντικαθιστά την σύγχρονη ιατρική. Χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματική θεραπεία, εφόσον έχει γίνει πρώτα διάγνωση του προβλήματος, για να επηρεάσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού παράλληλα με τους κλασσικούς τρόπους αντιμετώπισης π.χ. φάρμακα, φυσικοθεραπεία, χειρουργείο κτλ..

Λεπτές βελόνες εισέρχονται σε διάφορα σημεία του σώματος, συχνά στα χέρια και στα πόδια, και παραμένουν από πέντε έως τριάντα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο βελονιστής μπορεί να ερεθίσει τις βελόνες με το χέρι ή με ηλεκτρική διέγερση αν επιθυμεί πιο έντονο ερεθισμό της περιοχής. Ύστερα οι βελόνες αφαιρούνται και η θεραπεία επαναλαμβάνεται, όπου απαιτείται, κάθε 2-3 μέρες. Χαρακτηριστικό του βελονισμού είναι ότι η ανακούφιση από τον πόνο επιτυγχάνεται αμέσως μόλις αφαιρεθούν οι βελόνες, το επόμενο πρωί ή σταδιακά μετά από ορισμένες θεραπείες.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σαφή αποτελέσματα για συμπτώματα και παθήσεις όπως: πονοκέφαλος - αυχενικό σύνδρομο - αρθροπάθειες - περιαρθρίτιδα ώμου - οσφυαλγία και ισχιαλγία - τενοντίτιδα - επικονδυλίτιδα αγκώνα - σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - μυϊκές θλάσεις - διαστρέμματα και κακώσεις συνδέσμων - αθλητικές κακώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ