Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Εισαγωγή Νο 3

Η φυσικοθεραπεία ΔΕΝ είναι πανάκεια. Έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με τη χρήση φυσικών μεθόδων, χωρίς παρενέργειες, όπως η θερμότητα, το κρύο, το υπέρυθρο και υπεριώδες φως, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα μηχανικά και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αργότερα, όταν θα αναφερθούμε συγκεκριμένα σε κάποια από αυτά τα μέσα, θα εξηγήσουμε και πως επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σημαντικότερο να θυμόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ότι η σωστή χρήση του υπερήχου, του laser, της "διαθερμίας" κτλ δεν προκαλούν προβλήματα και δεν έχουν παρενέργειες όπως τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα
Πέρα από τα μηχανήματα, ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί και τα χέρια του. Υπάρχουν τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την κίνηση μιας άρθρωσης, τη δύναμη ενός ή περισσότερων μυών ακόμα και να ανακουφίσουν από κάποιον πόνο. Όλα αυτά έχουν ονομασίες και εφαρμογές που θα δούμε επίσης με τον καιρό. Κάτι το οποίο έχει παρεξηγηθεί και χρησιμοποιείται συνέχεια και λανθασμένα, είναι η λέξη μασάζ. Μασάζ γίνεται στους μυς και στους βαθύτερους ιστούς του σώματος για χαλάρωση, ξεκούραση, αναζωογόνηση και ανακούφιση από τους πόνους της δουλειάς, της άθλησης και γενικότερα της καθημερινότητας Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο μασάζ αντί για φυσικοθεραπείες με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν πως το αυχενικό σύνδρομο ή μια τενοντίτιδα θα γίνουν καλύτερα με το μασάζ!!! Μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στις συγκεκριμένες και σε πολλές άλλες περιπτώσεις αλλά δεν αποτελούν τη θεραπεία γι'αυτές.
Μεγαλύτερη σημασία από όλα τα παραπάνω έχει να αντιληφθούμε ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ίδιου του ασθενή δεν θα υπάρξει παρά μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το πρόβλημα. Δεν εννοούμε να είναι μόνο συνεπής ο ασθενής στα ραντεβού του αλλά και στις οδηγίες που του δίνει ο φυσικοθεραπευτής όπως π.χ. αυτές που δίνει ο φαρμακοποιός ή ένας γιατρός. Δυστυχώς το να σταματήσουμε τη δουλειά προσωρινά ή οριστικά δεν είναι λύση για πολλούς λόγους. Αυτό που θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε αν μας ζητήσει ο φυσικοθεραπευτής να μη σηκώνουμε βάρος, είναι όσο μπορούμε να το αποφύγουμε, να βρούμε λύσεις πως αλλιώς μπορεί να γίνει με τη λιγότερη επιβάρυνση για το πρόβλημά μας.
Η ενεργή συμμετοχή που αναφέρθηκε παραπάνω έχει να κάνει και με τη χορήγηση ασκήσεων από το φυσικοθεραπευτή. Οι ασκήσεις δε δίνονται για να κάνει ο ασθενής κάτι στον ελεύθερο χρόνο του αλλά για να γίνει υπεύθυνος της πορείας της αποκατάστασής του και να μπορεί ο ίδιος να αντιμετωπίσει κάποια συμτώματα αν τυχόν επανέλθουν. Αυτό δε σημαίνει πως οι ασκήσεις θα λύσουν όλα τα προβλήματα. Θα βοηθήσουν σημαντικά αν εφαρμόσουμε πιστά τα παραπάνω και τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή.
Τέλος, όταν ξεκινάει μια θεραπεία δε σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει ακριβώς μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Καλό θα είναι την περίοδο αυτή να μην τη βλέπουμε σαν αγγαρεία, πολλοί ασθενείς συχνά λένε "να μη χάσω μια μέρα, να τελειώνουμε". Στη θεραπεία θέλουμε να δούμε την εξέλιξή της, αν έχει αποτέλεσμα ή όχι γιατί αν δεν είναι ευνοϊκή η πορεία της σημαίνει πως κάτι γίνεται λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Έτσι λοιπόν, όταν ο φυσικοθεραπευτής ζητάει να σας δει μετά από 2 ή 3 ημέρες ή την επόμενη εβδομάδα δε σημαίνει οτι σας βαρέθηκε κιόλας!!!
PhysioSport

4 σχόλια:

petros είπε...

Καλησπέρα. Θα ήθελα να κάνω μια σχετική ερώτηση. Είχα πρόσφατα ένα ελαφρύ κάταγμα στην πτέρνα. Επί ένα μήνα δεν έριχνα καθόλου βάρος κι έπρεπε να κάνω κάποιες ασκήσεις / κινήσεις. Έπειτα από αυτό επί 4 βδομάδες έριχνα σταδιακά βάρος χρησιμοποιώντας τις πατερίτσες κι εν συνεχεία για 1-2 βδομάδες έκανα το ίδιο χρησιμοποιώντας τη μία πεταρίτσα. Παράλληλα συνέχιζα να κάνω τις ασκήσεις. Από εχθές έχω αφήσει τις πατεριτσες και περπατάω. Παρόλα αυτά κουτσαίνω λίγο, δε νοιώθω ιδιαίτερο πόνο την ώρα του βαδίσματος, αλλά μετά νοιώθω σχετικούς πόνους σε κάποια σημεία και το πόδι μου κουράζεται εύκολα. Όλα τα παραπάνω έγιναν με συμβουλές του ορθοπεδικού. Οι ερώτησεις μου είναι οι εξής. Πρώτον, είναι λογικό να κουράζεται εύκολα το πόδι και να νοιώθω αυτούς τους πόνους οι οποίοι δεν είναι ανυπόφοροι (φαντάζομαι πως ναι εφόσον είχα να περπατήσω κανονικά επί δύο μήνες και περισσότερο). Δεύτερον, την τελευταία φορά που είδα τον ορθοπεδικό ήταν πριν από ενάμιση μήνα οπότε και με συμβούλεψε τα όσα ανέφερα παραπάνω σχετικά με τη σταδική πορεία προς το να πατήσω κανονικά και χωρίς πατερίτσες το πόδι. Ωστόσο μου είπε ότι δεν χρειάζεται να τον ξαναεπισκεφτώ μετά από αυτή τη διαδικασία και δεν ενέφερε τίποτα για φυσικοθεραπείες.Όλοι οι φίλοι μου - οι οποίοι δεν είναι γιατροί - μου λένε ότι είναι παράλογο να μην κάνω φυσικοθεραπείες. Ποια είναι η γνώμη σου; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων...

PhysioSport είπε...

Προφανώς οι φίλοι σου είναι πιο θετικοί απέναντι στη φυσικοθεραπεία από ότι ο ορθοπεδικός σου!Δε γνωρίζω αν το πόδι ήταν σε γύψο ή νάρθηκα την περίοδο της ακινητοποίησης,όμως όταν άρχισε η σταδιακή φόρτισή του,η φυσικοθεραπεία δεν θα έκανε κακό.Για τώρα,είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις πόνους στο πόδι και να κουτσαίνεις.Προσπάθησε να πατάς το πόδι σου κανονικά,όπως το άλλο,δηλαδή πρώτα τη φτέρνα,μετά το πέλμα και στο τέλος τα δάχτυλα.Μην το κρατάς τεντωμένο και σφιχτό γιατί θα συνεχίσει να πονάει.Η κούραση θα ελαττώνεται οσο το περπάτημά σου γίνεται φυσιολογικό πάλι και συνηθίζεις τις αποστάσεις.Η φυσικοθεραπεία αυτή τη στιγμή ίσως να βοηθούσε να χαλαρώσει λίγο το πόδι σου με κινητοποίηση,όπως λέγεται,των οστών του ποδιού.Ελπίζω να βοήθησε η απάντησή μου.

PhysioSport

petros είπε...

Κατ' αρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεύτερον, μια τελευταία ερώτηση κι ελπίζω να μη σε έχω κουράσει. Το πόδι δεν ήταν σε νάρθηκα ή γύψο. Είχα απλώς έναν επίδεσμο για ένα μήνα. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Το πόδι είναι ακόμη λίγο πρησμένο οπότε τα δάχτυλα αναγκαστικά λυγίζουν για να έρθουν σε επαφή με το έδαφος. Δε χρησιμοποίησα καθόλου αντιφλεγμονώδη χάπια κ.λ.π. κι ο ορθοπεδικός μου είπε ότι το πρήξιμο είναι λογικό να υπάρχει ακόμη (όταν τον είδα τελευταία φορά) κι ότι θα φύγει σταδιακά με το περπάτημα. Δεν ξέρω αν είναι ερώτηση που εμπίπτει στο πεδίο σου, αλλά ποια είναι η γνώμη σου παρόλα αυτά; θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσω κάποια αλοιφή ή οτιδήποτε άλλο; Και πάλι σ' ευχαριστώ.

PhysioSport είπε...

Το πρήξιμο θα φύγει σιγά σιγά όσο ομαλοποιείται το περπάτημά σου.Κάποια αλοιφή για το πρήξιμο δε νομίζω να βρεις,αν θέλεις ρώτα σε ένα φαρμακείο.Κάτι το οποίο προτείνω σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εναλλαγή ζεστού-κρύου.Βάλε σε μια μικρή λεκάνη χλιαρό προς το ζεστό νερό και σε μια άλλη κρύο,όχι παγωμένο,νερό.Ξεκίνα με το πόδι σου στο ζεστό νερό για 4-5 λεπτά,μετά κατευθείαν στο κρύο για 2-3 λεπτά.Κάνε το ίδιο περίπου 3-5 φορές και τελείωσε με το πόδι σου στο ζεστό νερό.Αυτό θα βοηθήσει να φύγει το πρήξιμο καθως δημιουργεί διαστολή-συστολή στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής και μιας μορφής μασάζ.Επίσης όταν ξεκουράζεσαι βάλε το πόδι σου ψηλά σε ένα μαξιλαράκι.Αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι αν έχεις κανονική κίνηση στο πόδι σου γιατί τότε θα χρειαζόσουν οποσδήποτε φυσικοθεραπεία.Αν η κίνηση είναι νορμάλ,τότε σε λίγο καιρό θα φύγει και το πρήξιμο.

PhysioSport

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ